IRC

Det er på IRC jeg blir kjent med folk på nettet, og det er blant annet akkurat derfor jeg synes det meget artig. IRC står for Internet Relay Chat. For å kort forklare hva IRC er, så består IRC av mange sammenkoblede servere/maskiner. Disse serverene kobler vi oss opp mot ved å bruke en klient, et helt vanlig program for Windows. Denne klienten er forskjellig fra maskin til maskin og fra operativsystem til operativsystem. Til Windows98 bruker man gjerne ViRC, mIRC eller Pirch. Andre eksempler på populære IRC-klienter er for eksempel amiIRC (Amiga), ircII (unix) og BitchX (unix).

Det finnes mange forskjellige IRC-nett (forskjellige nett av sammenkoblede irc-servere). På hver av disse nettene er det tusenvis av kanaler. I hver av kanalene er det ofte flere personer (...). En kanal er det et "sted" hvor folk prater. Ofte lager godt kjente seg sin egen kanal eller interesse-relaterte kanaler. Det er også mange kanaler man kan bli kjent med folk på. Eksempel på slike kanaler kan være #chat, #teenchat #chitchat osv. Det er derfor ikke vanskelig å skjønne at det er mange å prate med på IRC. De som er i samme kanal kan kommunisere med hverandre. Det er også mulig å prate privat. Dette kan du se hvordan du gjør senere.

OBS!

IRC er vanedannende, og lite lærerikt! IRC anbefales kun hvis du har veldig mye tid til overs eller har et problem du vil ha svar på. Du kan jo stikke innom kanalen #NattOgDag på IRCNet. Der pleier jeg selv å prate med folk. Til Windows 98 er mIRC en god IRC-klient. Programmet er gratis og man trenger ingen doktorgrad for å komme i gang.
Last ned MIRC 5.41 (32-bit)
Last ned PIRCH (32-bit)
Screenshot fra mIRC

Når du har lastet ned mIRC eller PIRCH, er det bare å koble seg opp mot for eksempel IRC-serveren irc.homelien.no. I mIRC går du frem slik:

File -> Setup... -> Add -> Description: Powertech IRC server -> IRC Server: irc.homelien.no -> Add -> Ok.

Skulle ikke irc.homelien.no fungere kan du prøve efnet.telia.no.

Det er viktig at du setter opp noe som kalles IdentD. Dette må gjøres slik at irc-serveren kan sjekke hos din internettlevererandør om du virkelig er logget på med det navnet du har spesifisert i mIRC. Bakgrunnen for dette er at "bråkemakere" lettere skal skulle nektes adgang til serverene man kobler seg opp mot. For å sette opp IdentD, går du frem slik:

File -> Setup -> IdentD -> Legger til ditt loginnavn bak USERID og gjør slik som vist på bildet.

"Loginnavn" skal som oftest være det du har foran alfakrøllen i din mailadresse. Altså, dersom din mailadresse er navn@online.no, skal du legge inn "navn" bak "User ID".

Screenshot fra mIRC
Ikke bruk de IRC-serverene som allerede er satt opp i mIRC eller PIRCH. Dette fordi det er utenlandske IRC-servere. Det går da meget tregt å "snakke" med folk fra Norge, rett og slett fordi informasjonen må sendes til en utenlandsk server før deretter å bli sendt tilbake til Norge. Når de overnevnte innstillingene er gjort, er det egentlig bare å begyne å skrive i forskjellige kanaler. På kanalen #norge er det alltid mange, og meget livlig. Som du kanskje allerede skjønner så har alle kanaler tegnet "#" forran seg. Altså, #norge, #servige, #Win95, #games, #sandefjord osv. Det er laget slik fordi du lettere skal kunne skille kanalnavn og kallenavn (nicknames).

Liste over kommandoer på IRC.


hits siden 22. februar 1997.
Svenn Richard Mathisen -